Flyborgs Genealogi
   - en väg till dina rötter -Om företaget
- uppdragsforskning
- avskrifter
- beställning
- priser & information
- kontakt

Karlskrona hattfabrik
  • gruppfotografier (efterlysning)
  • IDENTIFIERAD PERSONAL
    - porträtt av två herrar    
  • sagt om fabriken NY    
  • minnesskrift 1922
  • lång och trogen tjänst (1947)
  • årsberättelser 1872-1890
  • Emil Rydows Bazar
  • Hans Lindqvist minns
  • Hans Lindqvists bilder


Egen släktforskning - inledning

Farfars anor
- anlista
amerikabreven
Sven August Nordensköld

Farmors anor
- anlista

Morfars anor
- anlista

Mormors anor
- anlista

Lite av varje
- folkskrifter

Första sidanLÄNKAR

Blekinge Släktforskarförening
Stort tack för allt stöd jag får rörande mina efterforskningar om Karlskrona hattfabriks AB. Ovärderligt!

Sveriges Släktforskarförbund

Släktband (P1, Sveriges radio)


Karlskrona hattfabrik - Hans Lindqvist minns

Bilderna här nedan har Hans Lindqvist (1929-2017) i Karlskrona bidragit med. Dessa samt ytterligare ett stort antal bilder återfinns i hans fotoalbum (öppnas i nytt fönster). Han har också en egen "personalsida".

Han arbetade på Karlskrona hattfabrik mellan åren 1948 och 1968 och berättar att han då arbetade i tryckeriet och bl a stämplade namn i hattarnas foder samt på svettremmar. Dessutom körde han lastbil. Det hände också att Hans fick fungera som chaufför åt civilingenjör Lars-Erik Hedenbro då denne var dansk konsul och emellanåt behövde representera. Arbetet i fabriken var väldigt påfrestande med mycket vatten och ånga t ex vid framställning av hårämnen som kunde bestå av kaninhår eller ull. Ett moment som krävde starka nypor, återfanns hos främarna, vilka formade brättet på hatten. Han uppskattar att ca 120-140 personer var anställda vid hattfabriken kring 1948.

Sammanhållningen vid fabriken var fin och man hade bl. a. korplag i handboll, pingisturneringar och spelade schack ihop. I dessa fritidsaktiviteter deltog företrädesvis män. Vid fabriken var personalen organiserade inom avdelning 3, Svenska Beklädnadsförbundet, och dess ordförande hette Folke Böckert. Vidare berättar Hans att lönen inte var stor och att han som nybörjare hade 1 kr i timmen (arbetsveckan var 48 timmar) i lön - en ganska normal fabrikslön på den här tiden. Varje fredagskväll stod kassören John Moberg och delade ut lönen kontant i bruna kuvert.

Hans Lindqvists fru var också knuten till hattfabriken genom hemsömnad då hon sydde brätten till tyghattar. Vissa kvällar arbetade Hans också som biografmaskinist för att öka på inkomsterna något. Fabrikens orderingång började att sina i slutet av 1950-talet, vilket gjorde att t ex handelsresande Bertil Lundin fick det kämpigt, som hade hela Norrland som sitt försäljningsdistrikt. För att kompensera detta började hattfabriken att också tillverka ridhjälmar, vars stommar tillverkades av polyetenplast som kläddes med sammet och den tillsammans med tyghattar - sportigt rutigt tyg - som syddes ihop med gasväv emellan.

Direktör Sven Wahlund reste ner till Karlskrona från Stockholm emellanåt och Hans berättar att då var alla var på helspänn.

© Flyborgs Genealogi - 2021-01-31  - webbsidorna fungerar bäst med Internet Explorer och skärmupplösning 1280 x 1024