Flyborgs Genealogi
 - en väg till dina rötter -
Om företaget
- uppdragsforskning
- avskrifter
- beställning
- priser & information
- kontakt

Karlskrona hattfabrik

Egen släktforskning - inledning

Farfars anor
- anlista
- amerikabreven
- Sven August Nordensköld

Farmors anor
- anlista

Morfars anor
- anlista

Mormors anor
- anlista

Lite av varje
- folkskrifter


Länkar

Atlas till rikets indelningar 1992

Blekinge Släktforskarförening

Sveriges Släktforskarförbund


 

Släktforskning

Eftersom pappa fick mig att börja med släktforskning tillägnas denna sida honom.

Påsken 1994 kom pappa på besök och med sig hade han en papperskasse som nästan till bredden var fylld med gamla brev och fotografier, tjänstgöringsbetyg och anteckningsböcker av alla de slag efter min farfar och farfars far. En hel natt och långt in på påskdagens morgon blev vi sittandes i soffan mitt i ett hav av historia runt omkring oss. Vi hade högläsning för varandra ur brev som sändes från Amerika i början av 1900-talet till min farfars far i Karlskrona. Vi tittade på bilder och pappa berättade allt han visste om människorna i det förgångna. Vi bläddrade i farfars pärmar med anställningsbevis som täckte i stort sett hela hans yrkesverksamma liv.

Bland fotografierna i kassen återfann jag också den första bild som jag hade sett av min morfar Knut, som dog långt innan jag föddes, när mamma bara var fem år.

Jag hade alltid varit frågvis och intresserad av att få höra om det förgångna, men i och med hans ICA-kasse med reell verklighet och kombinationen av berättandet, började jag förstå att släktforskning "på riktigt" var något som jag ville försöka mig på. Fram till dess hade jag gjort tafatta försök att släktforska och hade ringa kunskaper om hur det skulle göras. Härefter blev det många besök på biblioteket och jag läste alla möjliga sorters böcker om hur släktforskning kan bedrivas. Det blev en stapplande början och efter några rejäla missar förstod jag vikten av att hela tiden göra källhänvisningar... Jag hade turen att få en anställning vid Landsarkivet i Härnösand, där jag stortrivdes och blev kvar i tio år, tills familjen behövde flytta till Umeå. Hur som helst, när jag började släktforska så tänkte jag nog inte att jag skulle hålla på med detta under så här lång tid. Idag vet jag bättre – man blir aldrig färdig och ju mer man hittar, desto fler trådar dyker det upp som man kan dra i.

Sommaren 1994 fick pappa diagnosen Amyotrofisk lateralskleros (ALS) och han avled i Tidaholm
1995-11-20.

Bilden ovan: mamma Lillemor (1940-1965) och pappa Set (1936-1995) våren 1965.

Uppdragsforskning

Sedan jag lämnade landsarkivet har jag förstås bedrivit egen släktforskning, men också gjort olika uppdrag till personer som behövt forskningshjälp, och vid några tillfällen deltagit i radioprogrammet Släktband tillsammans med min förre kollega Thord Bylund. De allra flesta önskar få veta mer om sina rötter, men alla har inte tid, varför jag här erbjuder mina tjänster. Läs mer »


© Flyborgs Genealogi - 2012-11-22