Personal vid Karlskrona hattfabrik
Sidan revideras allt eftersom ny information tillkommer.
Ett stort tack till alla som bidragit med ovärderlig hjälp!
Om du har synpunkter på innehållet eller om du har information om hattfabriken och/eller dess personal är du välkommen att höra av dig via e-post till hattfabrik @ flyborg.se.
Se även hattfabrikens minnesskrift (tryckt 1922) som innehåller många fotografier av olika fabriksmiljöer (här till höger visas fabrikens hattmodeller) samt Hans Lindqvists fotoalbum (1950- och 1960-tal).
Hallberg, Olof Edvard
Handelsresande.
Född 1895-06-13 (i Stockholm), död 1958-10-21 i Kärna, Östergötland.
Olof Hallberg blev 1947 belönad med en guldmedalj (1:a storleken) från Kungliga Patriotiska Sällskapet för lång och trogen tjänst vid Karlskrona hattfabrik, då med 31 tjänsteår.
Medaljen utdelades 1947-11-29 vid hattfabrikens stora 75-årsjubileum.
I samband med festligheterna införde Karlskrona hattfabriks AB en stor tackannons till sin personal 1947-12-01 i Blekinge Läns Tidning och Sydöstra Sveriges Dagblad.
Bilden här strax till höger är hämtad ur denna annons.
Läs mer om belönad personal »
Jan-Erik Guander i Sundsvall meddelade 2008-01-08:
Olof Hallberg var en ingift morbror, gift med Rut. Han var anställd som handelsresande vid Karlskrona Hattfabrik. Makarna bodde på Styrmansgatan 21 i Karlskrona. De flyttade senare till Malmslätt (Linköping) omkring 1950. Guander tror att Olof Hallberg fortfarande var anställd som handelsresande vid hattfabriken fram till sin pensionering kring år 1955.
Jan-Erik Guander bifogade även tre fotografier av Olof Hallberg, varav den till vänster samt den strax här nedanför är tagna av Jan-Erik Guanders far, Gustav Guander.
Vidare skriver Jan-Erik Guander:
"...Jag minns alla hans stora koffertar fyllda med hattar. Alla sina resor gjorde han med tåg och taxi. Jag minns att han hade årskort i första klass på SJ. Jag vet också att han hade god ekonomi. Han var mycket omtyckt och generös bland oss 4 kusiner. Olof var omgift och hade inga barn i sitt äktenskap med Rut. Däremot hade han två söner och en dotter i sitt första äktenskap (samtliga födda på 1920-talet).
Olof var också en mycket skicklig trollkonstnär. Hans trollkonster med kort, pengar och annat var mycket uppskattade på fester och andra sammankomster. Han kunde också spela på ett munspel som bara var ett par centimeter stort. Jag minns den stora medaljen med kungens porträtt som jag såg vid något tillfälle. Olof var född i Stockholm 1895. Han begravdes i Kärna kyrka 1958..."
Källor: Kungliga Patriotiska Sällskapet, Blekinge Läns Tidning, Sydöstra Sveriges Dagblad,
Sveriges dödbok 1947-2006, Jan-Erik Guander (Sundsvall)