Flyborgs Genealogi
   - en väg till dina rötter -Om företaget
- uppdragsforskning
- avskrifter
- beställning
- priser & information
- kontakt

Karlskrona hattfabrik

Egen släktforskning - inledning

Farfars anor
- anlista
amerikabreven
   • Astrid
   • Lilly
   • Ragnhild
   • Tage
Sven August Nordensköld

Farmors anor
- anlista

Morfars anor
- anlista

Mormors anor
- anlista

Lite av varje
- folkskrifter

Första sidan


LÄNKAR

Ellis Island record - register över ankomna till USA via Ellis Island, New York.

Ancestry.com - register av alla de slag, tidningar, passagerarlistor och mycket, mycket mer.

Familysearch
- register över kyrkböcker, svenska och utländska, social security death index, databaser över andras släktforskning etc.

SVAR - stort utbud av olika typer av skannat material som är av intresse för släktforskaren.

Italian Genealogical Group -
register över bl a vigda, döda, medborgarskap m m i New York.

Illinois Statewide Death Index - databas över dödsattester för Illinois, 1916-1950.

Tages brev och fotografier
                                                Read this page in English


Tage
Ferdinand Ragnvald Flyborg, född 1901-11-10 i Karlskrona stadsförsamling.

Han anlände, 17 år gammal, med S/S Stockholm, till New York och Ellis Island första gången 1919-08-26. Han var då anställd på fartyget som kolskyfflare ("trimmer" enligt förteckning från Ellis Island). Han uppges här vara ca 178 cm lång och väga drygt 64 kg. Han hade mönstrat på i Göteborg 1919-08-06. Redan i november samma år kommer han till New York igen med samma fartyg (även nu anställd som "trimmer"). Ytterligare ankomster till Ellis Island är registrerade; 1921-03-15 ("stoker" = eldare på S/S Drottningholm); 1923-10-17 ("greaser" = smörjare ombord på S/S Stockholm) och sista gången jag har lyckats finna honom bland registrerade på Ellis Island är 1923-11-23 då han ankom med S/S Stockholm - anställd som smörjare. Han var då 22 år gammal och uppges ha vägt ca 70 kg.
I en databas upprättad av Italian Genealogical Group över brudgummar i New York fann jag att Tage R Flyborg 1928-10-13 vigdes i county of Manhattan (ung. motsvarande kommun). Någon brud omnämns inte, men eftersom Tage skickat hem bilder från 1928 på sin fästmö Victoria torde det vara hon som blev fru Flyborg.

Hulda Viktoria Flyborg ansökte 1940 om amerikanskt medborgarskap och Tage R Flyborg lämnade in sin ansökan 1942 till Eastern District i New York (allt enligt ytterligare en databas hos Italian Genealogical Group).


Tages barn och barnbarn

Tage och Viktoria fick en dotter, Astrid, som föddes i New York 1929-10-24.

I folkräkning 1930 över boende i "county of Queen, New York", återfanns Tage med hustrun, här kallad Hulda V. och dottern Astrid. Det står här att Tage invandrade 1923 och Victoria 1921. Tage tituleras "engineer" inom området "building".
 
Dottern Astrid gifte sig med Jack (Jacob) Keuler. Dessa bilder är tagna 1967 och föreställer makarna Jacob och Astrid Keuler på deras besök i Sverige 1967. De fick två söner; Marc och Danny Keuler.

Jack och Astrid Keuler ägde det anrika hotellet
The Buck Hill Inn
i Pennsylvania mellan åren 1981-1998 (hotellet stängdes 1990).


Uppgiften hämtad från en amerikansk webbsida om hotellet (sidan har stängts ner - tidigare adress var http://www.buckhillinn.us)

Sedan januari 2008 har jag kontakt med min tremänning Marc Keuler. Ytterligare en tremänning, barnbarnet till Tages syster, Astrids Flyborg, Lynne Wanielista Yeiser, fann denna webbplats i april samma år och i juni 2008 träffades Marc och Lynne för första gången. Se bild här till höger.

I april 2010 kontaktades jag av ett barnbarns barn till Tages syster Ragnhild Flyborg - Karen (Bregy) Zagroba.
 
 
Tage och Victoria. Det här fotot bör vara taget kring 1928 eller 1929.
"... Victoria och jag på landet..."
"...New York City, April 1928..."
         
 
 
"...Min fästmös ljusa leende.
Jag tog det mycket dåligt.
New York City april 1928..."
"...Victoria i parken.." (1928)
Fr. vänster: Victorias mor, okänd kvinna och Victoria (1928)

 

"...4131-47 st. Long Island City. New York N.Y., USA (odaterat)...

Kära Far.

I hast några rader. Hoppas att din hälsa ej blivit bruten, utan fastmer att du inhämtar om möjligt, förnyade krafter, så att om vi kommer hem vi åtminstone har någon av våra föräldrar i livet. Så tag väl vara på dig till dess.

Far send mig några BL-läns tidn. - dock endast Lördagsnumret ty jag vet att en intressant bilaga följer med det numret, som intresserar mig. Ibland så får vi några sådana här av våra vänner som komma från trakten runt C-A [Karlskrona]. De får dem ifrån sina vänner på landet, men så sällan.

Ja förresten, finn ut hur mycket det kostar att prenumerera på den till min adr, pr helår? - pr halvår? med avsändning en gång i veckan; en sådan sändning skulle bestå av - mån-tis-ons-tors-fre-lör, i varje korsförband. Lämna om möjligt utförliga uppgifter, vilket jag är tacksam för. Jag lägger $ 10 i brevet för dig Far.

Obs - jag vill bara ha uppgifter om prenumerationen. Så gå ej och betala något på denna: utan pängerne är en ren gåva till dig! Men tills vidare så sänd mig några lösnummer.

Med de Hjärtligaste Hälsningar. Din son Tage...”

Victoria, Astrid och Tage.
Odaterad bild, men den borde vara tagen 1930; eftersom deras dotter föddes i slutet av oktober 1929.
 
 

Brev 1938-11-28"...4131-47 st. Sunnyside Long Island City, New York N.Y. --- Nov-28-1938 ---

Käre Far

Med anledning av din 75 års dag (Dec-10-1938) betraktar jag det som en förmån att få sälla mig till de säkerligen många söner och döttrar som med anledning av denna dag lyckönskar för framtiden. Gratulerar för dagen o tackar för det gångna.

Någon storsångare är jag tydligen icke - men dagen till ära om åhörarna inte kommer för nära sjunger jag - ett tag - Ja må han leva - ja må han leva - jag må han leva uti hundrade år - och må du vid full hälsa o vigör njuta ditt otium cum lande [han kan ha menat "otium cum dignitate" - vila med värdighet/välförtjänt vila] - i din stuga, vid egen härd som är mera än guld värd. Också kan det ju vara passande att i samband härmed påminna om att själve kungen bara har en "krona" för hela livet.

Så det minsta jag kan gjöra är att se till att min far har en krona för varje år som svunnit hän - o på så vis får du 75 kronor*) - en an, så god som en an, o bättre ibland - med postanvisning förstås.

Jaha, så återigen, Gratulationer från min gumma o dotter o mig själv.

På det Hjärtligaste. Tage..."

*) år 2009 uppgick det motsvarande värdet på dessa 75 kronor till 2 004 kronor, vilket motsvarar 279 dollar (enligt valutakursen för dollar 2010-04-24).


Några av syskonen Flyborg.

Från vänster Astrid Carlson (bosatt i Chicago),
Alice Olsson (bosatt i Göteborg) och Tage Flyborg.

Astrid skriver på baksidan till sin lillebror Valter (född 1907):

"...Käre Broder Walter! Den 2dre Nov. 1964. Det är 53 år idag sen vi kom till Chicago 1sta gången, men ännu är Sverige mig kärt. Hoppas du mår bra, som resten av oss göra här. Du kan väl sända mig ett julkort i alla fall. So long. Sis Astrid..."

© Flyborgs Genealogi - 2010-04-24  - webbsidorna fungerar bäst med Internet Explorer och skärmupplösning 1280 x 1024