Flyborgs Genealogi
   - en väg till dina rötter -Om företaget
- uppdragsforskning
- avskrifter
- beställning
- priser & information
- kontakt

Karlskrona hattfabrik

Egen släktforskning - inledning

Farfars anor
- anlista
amerikabreven
   • Astrid
   • Lilly
   • Ragnhild
   • Tage
Sven August Nordensköld

Farmors anor
- anlista

Morfars anor
- anlista

Mormors anor
- anlista

Lite av varje
- folkskrifter

Första sidan
LÄNKAR

Ellis Island record - register över ankomna till USA via Ellis Island, New York.

Ancestry.com - register av alla de slag, tidningar, passagerarlistor och mycket, mycket mer.

Familysearch
- register över kyrkböcker, svenska och utländska, social security death index, databaser över andras släktforskning etc.

SVAR - stort utbud av olika typer av skannat material som är av intresse för släktforskaren.

Italian Genealogical Group -
register över bl a vigda, döda, medborgarskap m m i New York.

Illinois Statewide Death Index - databas över dödsattester för Illinois, 1916-1950.
Ragnhilds brev och fotografier


Aurora Ragnhild Isidora Flyborg föddes 1894-03-03 i Karlskrona stadsförsamling. När hon var 17 år utvandrade hon 1911-10-09 tillsammans med systern Astrid (då 18 år) till Amerika (resan till Amerika kostade för Astrid och Ragnhild 110 dollar). De anlände till Ellis Island och New York med fartyget Hellig Olav som hade avrest från Köpenhamn. Det är i passagerarlistan noterat att de arbetade som servitriser samt att de var vid god hälsa. Det är också antecknat att Ragnhild hade ljust hår och blå ögon och att systern hade mörkt hår och var brunögd. Vidare står det att de skulle resa till faster/moster ("aunt") Mrs L C Heill, 4813 W 23 Street, Cicero PO, Cook County, Illinois, som för övrigt uppges ha betalat deras resa. Ragnhild gifte sig med NN Leach (okänt när) och bosatte sig i Chicago. 1914 föds deras dotter Lilian Constance. Ragnhild gifte senare om sig med trädgårdsmästare Edvin Johnson (se bild till höger).


Ragnhilds barn och barnbarn

Dottern Lillian Constance (Connie) född 1914. Hon gifte sig 1937-11-04 med Rudolph ”Rudy” Bregy. Fotografiet här till höger, föreställer Constance och Rudy. Bilden togs i samband med att hennes kusin, Margaret Waniealista, gifte sig
1945-09-15. Bilden har jag fått av Ragnhilds barnbarns barn  Karen Zagroba. Stort tack!

Connie avled 1946-05-14 enligt utdrag ur databasen Illinois Statewide Death Index (1916-1950).

Conny och Rudy Bregy fick ett barn tillsammans, Robert Rudolf Bregy (kallas även Robin), som föddes 1940-02-06.

Astrid skriver på baksidan av kortet strax till vänster:

"...Constances lilla gosse, Robert Rudolf Bregy, 9 månader gammal. Taget i det gröna var Ragnhild bor..." (1940)
 
.... och barnbarns barnbarn

Det här fina fotografiet föreställer ovan nämnde Robert Bregy, och hans fru Joyce, samt deras barnbarn (döttrar till Karen Zagroba) Ashley och Alyssa.


Bilder och brev mellan åren 1915-1949

Constance (1915)
"Lillian Konstance Leach: 1 år gammal 1915"

Julhälsningar till Far och Mor!

När julens klockor klinga
utöver land och by.
Och rimfrostklädda flingor
Fly svävande mot sky,
Då rymdens stjärnor klara
Belysa sjö och land,
Då skall min tanke fara
Till älskat fosterland
Och bringa en hälsning till
Mor och Far.
Med de varmaste känslor mitt hjärta har.
Ragnhild o Connie.
"...Till Far. Känner du igen oss här? En väninna tog dem på min gård, men bara planket synes. Jag har bara 2 utaf detta, annars skulle Faster Ingrid få ett, men hon skall få ett en annan gång. Din dotter Astrid.... Jag fann ett till Faster Ingrid" (1925)

Bilden ovan, från vänster: Ragnhild och dottern Connie, Astrid och dottern Margaret.

Vänster bild visar, den på fotografiet omnämnde fastern, Ingrid Maria Johansdotter, som föddes 1861-06-24 i Augerum.

 

"Till Mor och Far från Ragnhild. Det är Mrs o Mr Walker med på kortet" (1923)

Flickan i famnen på Ragnhild (längst till vänster) torde vara hennes dotter Constance.

Enligt passagerarlistan över resenärer med S/S Drottningholm anlände systern Astrid till New York och Ellis Island 1921-08-13 och det är noterat att hon skulle resa till vännen Mrs John Walker, 947 N. Keystone Ave., Chicago. Kan det vara samma Mrs Walker som är med på fotografiet här ovan?Astrid skriver: "...Till Lilla Mor. Här ser du uss med min svåger Oscar. Jag ser ut som jag såv. Thure ville inte vara med. Kär helsning. Astrid med familj..." (1930)
Från vänster: Ragnhild, Oscar och Astrid.Nyårshälsning till Ragnhilds syster Viola [senare gift Colliander].

"... Kära Viola - du som är stora fröken nu kunde väl skriva några rader någon gång till din syster över havet. Jag undrar om du ännu kommer hit någon gång till det här stora landet. Jag undrar vad du gör hemma. Du arbetar väl i familjplats. Vad har du för nöjen hemma?

Du må tro jag blir hemsjuk när julen kommer. Vet du, jag kan inte glömma hur liten du var när jag reste hemifrån, och jag skulle gärna vilja ha ett foto av dig. Glöm nu inte det är du snäll "Fröken Viola"
.

Många hälsningar från din Stora syster Ragnhild och från min raring Constance..." (odaterat)

Ragnhild skriver:
"...Annandag jul 1933. Till Far Mor o syskon. Astrid skickar alltid de värsta kort av alla, men detta är litet bättre tror jag - det syns ju inte på kortet hur vi frös i snön den dagen - och nu är det ett nytt år - hoppas att det blir godt för oss alla som det blir utställning här igen blir det bra för oss med arbete - jag arbetar dagligen 9 timmar med en fridag i veckan, men inte kan man spara mycket i alla fall. Hälsningar till er alla..."
(bilden fr. vänster: Ragnhild och dottern Connie).

Med "utställning" avser Ragnhild Världsutställningen som 1933-34 ägde rum i Chicago.

Astrid skriver: "...Taget annandag jul 1933. Till Solveig from Connie og Märtha. Kan se något av hundarna dom fick till Jul. Fast dom håller dem ej ordentligt. Faster Astrid..."

Från vänster: Martha och Connie.

[Solveig är dotter till brodern Isidor Flyborg].Astrid skriver:

"...Ragnhild, Edvin o Martha..."

Bilden kan ha tagits kring 1939/1940 (egen anm.)


  Ragnhild skriver: "...Annandag jul 1933. Som ni ser blir småttingarna stora med tiden - jag skulle tycka om att ni skicka ett av eder ibland till mig - hoppas det till sommaren i alla fall. Connie är på dans ikväll - och Astrid o jag har hört svenska programmet i Radio och gubben sliter ut mattorna med sin eviga promenad - han gör mig nervös. Jag nästan doppade pennan i vinglaset - en skål till er alla! Ragnhild ..."

Från vänster: kusinerna Martha, Connie och Margaret
Astrid skriver: "...Taget den 7de September 1940. Du ser väl att det är Ragnhild som håller Robin...".
Från vänster: Ragnhild, Robert/Robin, Martha (Astrids dotter), Connie och Thure Carlsson (Astrids make).

Astrid skriver till sin far:

"...Taget i Maj 1941.
Ragnhild o hennes lilla barnbarn o ditt barnbarns barn..."
Brev 1947-12-13"...Dec 13 1947

Hello min käre far!

Hade ej din address så jag inneslöt ditt julkort i Alices brev - och nu som Astrid är tillbaks igen får jag reda på födelsedan eller om förrent namnsdan din. Trodde också att du hade alla kontanter av huset ditt, så vad jag hade råd att sända skulle se för blygsamt ut - men som mor alltid sade så får man rätta mun efter matsäcken. Hoppas du ej längtar tillbaks till Morbror Nordensköldsgatan eller Viola dottern din
[Ragnhild är fyndig och syftar på morbrodern Sven August (Gulin) Nordensköld som också reste till Amerika - fadern bodde tidigare på Nordenskjöldsgatan 6 A i Karlskrona]. Hon skrev samma dag som Astrid reste - kanske ensamheten värkar svårt på samvetet - jag förstår nog, för jag också haft mycket på mitt samvete - och huvudsaken är att man har ett. Även om .....färdigt (svårläst). Och du far känner väl det tomt efter Astrid nu fast de andra är väl snälla också - hoppas du får ha hälsan o kan vara uppe o då blir ej tiden så lång för dig.

Och snart kommer våren, och sol o grönt - det tycker jag bäst om, att pyssla om på gården bland blommor och grönsaker. Nu om dagarna sitter jag vid värmeledningen o syr på flätade trasmattor för hunden min o för köksdörren och Radio spelar nästan hela dagarna och kvällar också medan vi sitter o läser. Men lägger oss tidigare nu på vintern - men nu i julhälgen blir det kalas här o där hos oss och släktingar och då är vi som barn igen både Astrid o jag - fast nu för tiden är det alltid något som fattas var jag än går o gör så kommer alltid tankarna på Konnie - Robin går i katolsk skola o kyrka så jag träffar honom ej ofta som jag ej kan förmå mig visita. Där är så många minnen - utan väntar tills pojken kommer ut till St. Charles och det är bara ett par gånger om året nu - när Konnie levde träffades vi ofta, en gång i månaden i alla fall.

Till julklapp ska jag köpa Robin ett stort munspel. Han hade ett litet när han var här o spelade så bra - o lågt som jag bad honom göra - annars är han högljudig o ostyrig som fleste pojkar - men lyder rätt så bra. Fick foto av Astrid av Helmers barn och Fru o Helmer. De såg så snälla ut, och Astrid skröt om dom också till mig.

Astrid o jag ska ha foto tillsammans snart - hoppas de blir bättre än det sista jag tog - nu när jag har nya tänder o glasögon o lägger på hullet som Astrid. Bäst jag slutar av nu och detta går luftpost bara två dollars som du ej fått dina tusen, men det blir nog till några gotter i jul med vad Astrid, min rika syster, skickade dig.

God jul igen o käraste hälsningar.
Din dotter Ragnhild o måg Edvin..."Brev 1948-09-01 "...Sept 1. 1948
Käre Far
Tack för länge sen. Hur mår du nu för tiden. Bra hoppas jag. Sporde äntligen från Alice, synd att hon varit så sjuk - ja åldern har inget att göra med sjukdom - när den kommer spar den ingen o du vid en sådan ålder är ju förvånande. Hör du bor hos Valters [Ragnhilds bror, min farfar] - hoppas du trifs. Det är alltid bättre var det det ej finns barn hur snälla dom än är så är dom så livslustiga nu för tiden - hälst här. Dom skall ha 'vitaminer' jämt så dom är som fäktegubbar - aldrig stilla en minut.

Robin var här, men en ny mamma - och det är ju som det ska vara - men nog svider det i hjärtat så många minnen det frambringar - när pojken kommer utan Konstance nu.
Jag är skyldig brev till Valters fru. Hon skrev så intressant om lilla huset i skogen. Jag ber dig säga till dom jag svarar snart.
Sommaren har gått fort - o nu är det vacker höst o många blommor har jag än - o några grönsaker o äpplen o Tomater. Jag skall koka upp några för vintern, också göra vindruvsylt o lägga ner gurkor - min favoritsylt är ännu Lingonsylt.

Ja käre far, Astrid sa du skratta åt våra brev för vi nämnde alltid maten - jag för min del tycker om kokning bäst av allt - o bak - o mycket mat, o god mat o mat i rättan tid - som du alltid sade när jag var hemma.

Hur gick det med försäljning av din stuga
[Nordenskjöldsgatan 6 A, Karlskrona]. Hoppas allt går väl - o du får leva o ha hälsa på nytt. Läser i min svenska tidning att Sverige ser äfter sina folk bättre där än här. Hälst de gamla - dom är ännu i bara pratet om fri sjukvård här - man väntar på antingen en ny president - eller Stalingubben.

Medan man väntar står ju ej tiden still för någon tills man gått hädan i jorden - o livet är ljuvt hur gammal man än är, bara man har hälsan - om du bara kunde flyga hit o hälsa på, - kanske blir det en gång för mig till Sverige - jag lever på hoppet i alla fall. Skriv några rader när du blir hågad. Hälsa alla, mina o dina!

Käraste hälsningar Ragnhild..."Julen 1948. "...Käre Far! Goddag igen. Hur hade du det på 85 årsdan - var alla barnen där, kanske även Viola - eller Henry - får han ej gå bort ibland på resa. Vi två, Astrid och jag, vi äro för långt borta - men i tanken var jag o kalasade hos dig o de andra många gånger men särskilt på 85-årsdagen. Ska in till Greta o kalasa på hennes födelsedag i morron då övernattar jag hos Astrid o nästa gång blir det några julinköp - glad när julen är överstökad. Det blir ju alltid lite vemodigt för mig, fast jag är glad med, dom som är kvar ska in till Astrid juldagen.

Min släkt o Edwins släkt det blir många bjudningar i hälgen - på nyåret börjar jag längtan till våren igen. Adjös tills 1949. Ragnhild o Edwin...""...Käre Far. Tack för ditt brev - förstår så väl hur du känner det utan sol - men hoppas på våren snart - det har varit så kallt o mycket snö i vinter o helst sitter jag inne då o gubben går alla ärenden. Fast när det är tvunget att gå ut så tar jag bil. Edvins bil har ej värme o är gammal så på vintern är det lika bra med bussar eller tåg till Astrid en gång i månaden. Edvins släkt bor här i St Charles. Vi har bara en Bio lokal. 10 tusen invånare i denna lilla stad - men vi är nöjda för oss själva - för det mesta - o låter våra grannar vara. Nå hur blev det med huset ditt. Hoppas allt är ordnat nu så du ej behöver grubbla på det. Har ej hört från Alice eller Viola detta året än. Läser i tidningar att paketen tar så länge, att räcka er i Sverige - som jag trodde stjäler dom Kaffet o Risgryn ur paketer. Så jag ville gärna veta hur det gick med vad jag sände - men jag får väl snart höra av flickorna tänker jag. Hoppas du fått ditt paket Astrid sände dig. Undrar om jag tackade för de små kopparna o kopparkitteln och andra småsaker såsom sockerskål o duk - med mera - o hälst tavlan är jag förtjust i och målade ramen i lönnfärg. Målade mitt badrum i ljusare färg detta året, ljust blågrönt. Skall måla sängkammarna både min o Edvins, fast Edvin får måla taket. Jo, de andra rummen behöver vårrengöring också och jag får ta litet i sänder, fast när det blir grönt utanför rotar jag ute i jorden allra helst - hoppas du kan läsa mina kråkfötter. Käraste hälsningar. De käraste hälsningar till Helmer o Familjen. Ragnhild..." (odaterat, men troligen skrevs det kring påsk 1946/47).


"...Jan. 24 1949

Käre Far!

Gott nytt år. Hoppas du har hälsan - hörde du var pigg på 85 årsdan [10 december] o fick en fin käpp. Vi, Astrid o jag, skulle vara med om utgiften för den - visste ej vad att skicka, o en småslant köper ju ingenting varken här, eller där. Ursäkta detta skrivpapperet, som det snöar törs jag ej ut i halkan att köpa papper - jag går ej ut mycket på vintern - skottade lite snö till hönshuset så äggen ej låg o frös - vi har ätit opp många hönor på senare tiden annars blir dom för gamla - skall ha kycklingar till våren - har bara tio av de gamla kvar.

Jag reser in till Astrids födelsedag den 5 febr. o Robins är den 6 febr. - o min den 3 mars.Då kommer de till mig - jag nämner datum kanske någon av eder ville göra oss glada med ett litet kort på vår dag. Ni hemma kan nog ej förstå hur glada vi blir att höra från Sverige. Astrid o jag skickar våra brev till varann att läsa men Astrid brevväxlar med för många. Kusin Greta skicka mig en liten Röd stuga på en tavla som hon sytt själv o jag blev så glad jag gråt över den, också sände hon Blekinge läns tidning o däruti läste jag allt även annonserna. Ja Viola sände några läsningar också - appropå Viola, undrar hur lycklig hon är över arvingen som väntas i april.

Skickade henne Kaffe o ris med annat smått även en klädning men hon bara nämnde att hon fått kaffet - o har ej sport om Alice fått paket från mig som jag sände i november. Greta fick sitt o låt mig veta med detsamma. Ja hur gärna jag vill så kan jag ej sända till alla syskonen. Har hört det ska bli bättre snart med ranson hemma. Togs kaffet ifrån mig blev ej livet värt mycket - (för kaffetåren den bästa är, av alla jordiska drycker).

Ja nu går jag bara o längtar efter våren, att gräva i jorden o plantera mina blommor o grönsaker o njuta av doften, o solen, o fåglarnas sång - men jag skulle väl vara nöjd även nu. Lilla huset är varmt o gott - o gubben snäll o hunden också. Hjärtligaste hälsningar från oss två, Edvin o jag o hunden viftar med svansen en hälsning till dig min käre far. Hälsa Valter med fru o även de andra. Hoppas du orkar med några rader till mig snart - annars var go be Anna-Lisa skriva för dig. Ragnhild..."

© Flyborgs Genealogi - 2010-04-27  - webbsidorna fungerar bäst med Internet Explorer och skärmupplösning 1280 x 1024