Flyborgs Genealogi
   - en väg till dina rötter -Om företaget
- uppdragsforskning
- avskrifter
- beställning
- priser & information
- kontakt

Karlskrona hattfabrik

Egen släktforskning - inledning

Farfars anor
- anlista
amerikabreven
   • Astrid
   • Lilly
   • Ragnhild
   • Tage
Sven August Nordensköld

Farmors anor
- anlista

Morfars anor
- anlista

Mormors anor
- anlista

Lite av varje
- folkskrifter

Första sidanLÄNKAR

Ellis Island record - register över ankomna till USA via Ellis Island, New York.

Ancestry.com - register av alla de slag, tidningar, passagerarlistor och mycket, mycket mer.

Familysearch - register över kyrkböcker, svenska och utländska, social security death index, databaser över andras släktforskning etc.

SVAR - stort utbud av olika typer av skannat material som är av intresse för släktforskaren.

Italian Genealogical Group - register över bl a vigda, döda, medborgarskap m m i New York.

Illinois Statewide Death Index - databas över dödsattester för Illinois, 1916-1950.


Astrids brev och fotografier


Astrid (1929)"...Detta måste jag ha taget för mina medborgarepapper. Ser jag inte dum ut, men nu är jag Amerikansk medborgare. Håret är för långt. Astrid..."
(1929)

Astrid Ingegerd Regina Flyborg, född 1893-02-05 i Karlskrona sfs. Hon utvandrade första gången, 18 år gammal, 1911-10-09 tillsammans med sin yngre syster Ragnhild. Gift 1919-10-18 med målaren Karl Edvard Svensson. Hon antecknades som änka, då hon 1921-07-27 ännu en gång utvandrade från Sverige - nu tillsammans med dottern Doris Lucia Margareta Svensson (född 1920-12-13 i Karlskrona stadsförsamling). Dottern tituleras "målaredotter". I listor över ankomna till New York och Ellis Island går det att läsa om Astrid att hon hade brunt/mörkt hår och bruna ögon samt att hon var ungefär 1,60 cm lång.

Astrid gifte om sig med Thure Carlsson (på bild här till höger) och enligt Social Security Death Index avled Astrid Carlsson i april 1977 (då bosatt på adressen 60153 Maywood, Cook, IL.).


Astrids barn och barnbarn

MargaretWalter & MargaretDottern Doris Lucia Margaret Svensson, född 1920-12-13 i Karlskrona stadsförsamling. Hon utvandrade med sin mamma 1921-07-27 till USA från Sverige. Bosatt i Chicago. Margaret eller Greta som hon också kallas, gifte sig med Wally (Walter) Wanielista 1945-09-15 (se bild till höger).

Margaret födde en dotter 1948-07-28 - Lynné Karen. I nuläget saknas uppgifter om ytterligare barn.

Enligt Social Security Death Index avled Walter Wanielista 2003-04-24 i Westchester, Cook, Illinois. Kan det vara Margarets make? Här uppges att han var född 1918-06-01.

Lynne & MarcIdag har jag kontakt med två av mina tremänningar, Tage Flyborgs barnbarn,
Marc Keuler, och Astrid Flyborgs barnbarn Lynne Wanielista Yeiser, vilka båda lokaliserade mig via dessa webbsidor och i juni 2008 träffades de för första gången.


Martha 1935   Födelsedagskalas   Martha skickar en kram til mormor
Dottern Martha (kallas även Märtha) torde vara född i juni (?) 1926 - hon hade i vart fall ett födelsedagskalas den
9 juni 1935...
 
"...1935. Taget den 9de Juni på Marthas födelsekalas. Det är barnen af 3 grannfamiljer som bor här nest intill. Obs. Martha haft håret klippt. På kvällen börja hon bli sjuk i scharlakansfeber. Astrid..."
Martha är andra flickan (stående) från höger.
 
"...Till Mormor from Martha! ..." (1933)


Ragnhild, Connie, Astrid & Martha (1925)  
Astrid, Thure & Martha (1926)
"...1925...Till Far. Känner du igen oss här? En väninna tog dem på min gård, men bara planket synas. Jag har bara 2 utaf detta, annars skulle Faster Ingrid få ett, men hon skall få ett en annan gång. Din dotter Astrid....Jag fann ett till Faster Ingrid...." Fr vänster Ragnhild med dottern Connie, Astrid med dottern Margaret.  
Astrid med maken Thure Carlson och
dottern Martha (1926)Julkort från Astrid
"... ...Käraste Far! Hoppas det blir trevligt i helgerna og att din aptit blir bättre, såväl som hälsan din. Köp dig något för tian! Den 29de idag. 8 dagar har gått nu. Vi landar på måndag. Postar detta på båten. Skriver till Helmers från Tages. Hjärtevarma helsningar till dig og de andra med..." (odat.)

Margareth & Martha (1935)

"...1935. Martha [till höger] höll på att säga nåt då jag tog detta, men det ser ut som hon skulle ge hals o gapa. Astrid..."

Ragnhild, Edvin & Martha

Slutet 1930-tal. Här poserar Astrids syster Ragnhild tillsammans med sin make Edvin Johnson och Astrids dotter Martha.
  Martha, Connie & MargaretFr. vänster: kusinerna Martha, Connie och Margaret

Ragnhild skriver "...Annandag jul 1933. Som ni ser blir småttingarna stora med tiden - jag skulle tycka om att ni skicka ett kort av eder ibland till mig - hoppas det sommaren i alla fall. Connie är på dans i kväll - och Astrid o jag har hört svenska programmet i Radio och gubben sliter ut mattorna med sin eviga promenad - han gör mig nervös jag nästan doppade pennan i vinglaset - en skål till eder alla. Ragnhild..."


Martha & Margaret (1934) Bild till vänster: Martha och Margaret. "...Taget sept. 1934. Barnen ser lustiga ut här, men Martha ville jag skulle sända det. Astrid..."

Martha & PaulinaBild till höger:
Astrid skriver "...Martha [till vänster] o hennes bästa flickvän Paulina. Dom tycker om att vara likadant klädda, så Paulinas Mor har sytt dom här klädningarne..."

Ragnhild, Robin, Martha, Connie & Thure

Astrid skriver: "...Taget den 7de September 1940. Du ser väl att det är Ragnhild som håller Robin ..." Fr. vänster: Ragnhild, Robin (Connies son), Martha , Connie (Ragnhilds dotter) och Thure Carlson.


M/S Gripsholm "...Nov. 28de 1947. En vecka på sjön idag. Goddag min käre Far. Hoppas du mår bra. Jag mår fint nu, men i början låg jag sjösjuk i 3 dagar. Vi hade storm på Nordsjön nära 3 dar så nästan alla var sjösjuka, men på Oceanen har vi haft härligt solskensväder. Vi är 1400 passagerare kanske 1/2 är svenska, många finskar, en del danskar o norskar, en bunta emegrerade judar, några polacker osv. För det mesta skriver jag, sen läser o syr. Hoppas du fått allt från K-krona [Karlskrona]. Vänligen dotter Astrid..."


Martha & Connie

Martha och systerdottern Connie (hon heter eg. Constance och är dotter till Astrids syster Ragnhild)  


Astrid & Connie (1935)
Astrid och Connie (Ragnhilds dotter)
sommaren 1935

  Astrid & Martha (1934)Astrid skriver: "...Taget på utställningen utan att jag visste om det og det blev bra. Astrid. Augusti 1934..."

Med på bilden är dottern Martha. Med "utställningen" menar Astrid Världsutställningen som åren 1933 och 1934 ägde rum i Chicago.

Världsutställningen 1934
Panorama of a century of progress

Swedish pavilion
The Swedish Pavilion

Astrid skriver hemCicero. August 8th 1948

"...Min Käre Far!

Tusen tack för ditt brev, det var roligt att ännu en gång få höra från dig og att du är tämligen kry. Vi äro alla krya, förutom Margret som är ännu sängliggande. Kan tala om att du har en ny första Dotterdotters dotter. En stor og duktig flicka. Hon föddes den 24de Juli og heter Lynné Karen. Sen Margret kom hem fick hon inflammation i ena bröstet o har varit ganska sjuk med rätt hög feber, men är nu mycket bättre. Jag är hos henne för jämnan ännu en tid.

Ja det var väl bra att du kunde vara på landet så länge, men det blir naturligtvis lungnare att vara där som inga barn är.

Nej vist inte kan du flytta ner till stugan din igen, men om du hade gått ner på priset så hade den kunnat varit såld. Ja, det tycker jag nästan. Alla gör sjelf för en evig ro og vila. Ja, det vet jag att Walle (= Astrids bror Walter, född 1907) o Anna-Lisa äro väldigt snälla - o Walle är allt min favorit Broder som han var när han var liten.

Ditt brev tog endast 3 dagar. Jag skulle allt sänt detta [med] flyg men för det mästa sänder jag vanligt för jag har så många att skriva till. Tänker sända en box till Walles med kaffe, risgryn, tvål o något litet till Walles 41 årsdag.

Vi har haft rätt mycket regn o ganska svalt nu en tid, men hoppas det blir riktigt varmt igen.

Jag är glad att du har det så bra nu. Ragnhilds man skulle ej låta henne resa till Sverige, utan om di vore så pass rika så di båda kunde resa o jag har ej så stort kapital nu, äfter jag betallt Martha för 1/2 av huset o ingen inkomst mer än den lilla hyra. Har tillräckligt att göra med att hjälpa barnen o mitt eget göra så vet inte när jag får tid nog att ta nåt annat arbete.

Har ej tid för mer nu. Skall laga middag nu. Har nyss badat Babyn o fått henne i ro. Hon är rätt kinkig o håller oss vakna om nätterna.

Hälsa så gott till alla mina syskon. Hoppas att få höra från dem snart. En innerlig hälsning till dig. Dotter Astrid. Helsningar från de övriga ågså..."

"...Taget 1sta Juni 1935..."
Astrid och Martha
 
"...Käre Broder Walter! Den 2dre Nov. 1964. Det är 53 år idag sen vi kom till Chicago 1sta gången, men ännu är Sverige mig kärt. Hoppas du mår bra, som resten av oss göra här. Du kan väl sända mig ett julkort i alla fall. So long.
Sis Astrid..."

Bilden föreställer syskonen Flyborg; Astrid, Alice och Tage.


© Flyborgs Genealogi - 2010-11-24  - webbsidorna fungerar bäst med Internet Explorer och skärmupplösning 1280 x 1024